Recept van ”Alubias con Chorizo”

Dit is een bekend Spaans recept, ”witte bonen met chorizo”. Er zijn verschillende varianten. Zoals je wellicht weet laten wij je hier onze familierecept zien. Lees je verder en pak je alles erbij?

Introductie

Over dit recept

By: Daniel Schreur

Als vooral de koudere maanden aankomen roken we deze stoofpot al van verre in de keuken. De chorizo, pimenton, laurier, maar ook de castanes.Onze Opa ging altijd rond deze tijd de castanes koken in de haard. Deze herinneringen liet ons al warmlopen voor deze authentieke stoofpot ”Witte bonen met Chorizo”.

Porties:

4 personen met trek

Kooktijd:

2 uur

Kookmethodes:

Bakken en stoven

Geniet in gezelschap tip :

Op een familiedag of vrienden diner

Ingredienten:

  • 500g Alubias Ochavada (witte bonen)
  • 1 Rode paprika
  • 1 grote of 2 kleine Uien
  • 2/3 Laurierbladen
  • 1 Schenkel/bot 
  • 5 verse Chorizo-worsten ca. 500g 
  • 2 knoflook tenen
  • Zout
  • Olijfolie
  • Azijn

 Het mooiste is om de rode paprika en ui in gelijke stukken snijden, en om alles van te voren bij de hand te hebben of in kommetjes te doen.Dit geeft een fijn overzicht. (Nomen ze ook ”mise en place”)

Als je geen schenkel hebt van het Iberico kan je ook een runderbot of een (runder)boullionblokje gebruiken.

Vragen over dit recept of kom je er misschien niet uit? Email dan naar recepten@la-amistad.nl , of app ons op 06 19049415. 

 

Heb je alles in huis wat je nodig hebt?

Alvarez Ochavada bonen van de Armuña

Verse Iberico Chorizo van Fermin

La Amistad Stoofpakket ”Alubias con Chorizo”

Stap voor stap instructies

Step 1

We laten de bonen 12 uur weken in water.

Step 2

We snijden de ui en doen deze in een aparte kom.Dan pakken we de paprika, pletten de knoflook met de punt van je mes, en pakken 2 laurierbladen en doen deze in een andere kom.

Step 3

We warmen op midden vuur een hoge pan op met een scheutje olijfolie. We voegen dan eerst de Ui toe dat hij een beetje is karamelliseerd, dan voegen we de kom met de paprika, laurier en knoflook, en 1 chorizo-worst toe, en de bonen met warm water dat het net boven de bonen uitkomt.

Step 4

Laat alles anderhalf uur koken op een zo laag mogelijk pitje ( wel kokend).Check even na een uur of de bonen al lekker zacht worden.

 

Step 5

Zijn de boon zacht? Dan kan je de chorizo worsten afbakken en in stukjes erbij doen!

Als de saus wat waterig is kan je een goede schep bonen in de blender doen en deze daarna toevoegen, en 5 minuten doorkoken om het in te dikken, en smullen!